20141026_110220Canon-EOS-6D-1024x682

Onlangs liep ik door het bos om wat foto’s over de herfst te maken. Herfst heeft altijd mooie kleuren. Toen ik thuis de foto’s bekeek werd ik bepaald bij de herfst, de tijd dat dingen die waren vergaan, de tijd van mooie kleuren, de tijd dat de bladeren van de bomen vallen, de tijd van storm en onweer.

Soms is het in ons leven ook herfst. De kleuren zijn mooi, diep, intens. Maar deze kleuren zijn maar tijdelijk, een korte tijd en ze vergaan, ze verrotten. Het mooie is wel dat het voedingsstoffen zijn voor nieuwe dingen, nieuw leven dat in het voorjaar opbloeit. In ons persoonlijke leven kan het ook zo gaan. Dingen die heel mooi lijken te zijn, vergaan in een heel korte tijd. Het is storm en onweer in ons leven. We mogen dan weten dat de dingen die vergaan een voedingsbodem zijn voor nieuwe dingen. De Bijbel spreekt hier over in 2 Korintiërs 5:17 “Het oude is voorbij gegaan, zie het nieuwe is gekomen” Dat geldt voor ons oude leven als we ons omkeren naar God maar dat geldt ook iedere keer als we dingen uit ons “oude” leven moeten loslaten. En wat betreft de voedingsstoffen? De voedingsstoffen geven niet direct vrucht, ze komen in de bodem en worden opgenomen door de plant en geven het volgende seizoen pas vrucht.

In ons persoonlijke leven willen we, als christen, ook zo graag direct precies als Jezus zijn maar we moeten geduld hebben om de vrucht te zien, de vrucht komt niet direct maar komt een seizoen later. Geniet van de herfst in de wetenschap dat het nieuwe leven in zicht is.