Vorige week las ik het volgende verhaaltje in de hal van een appartementencomplex.

‘De vlinder’

Een man vindt een cocon van een vlinder en neemt deze mee naar huis. Op een dag verschijnt er een kleine opening in de cocon. De man kijkt een paar uur toe hoe de vlinder worstelt om zich door de kleine opening naar buiten te werken.

Het lijkt er op dat het proces niet langer meer vooruit gaat. Het ziet er naar uit dat de vlinder zover gekomen is als hij kan en niet meer verder komt. Dus besluit de man de vlinder te helpen. Hij neemt de schaar en knipt de rest van de cocon open. De vlinder kan zich nu vrij los maken.

Maar de vlinder heeft een gezwollen lichaam en verfrommelde vleugels. De man verwacht dat de vlinder elk moment zijn vleugels zal uitslaan en het lichaam daarmee ondersteunt. Maar dat gebeurt niet, de vlinder besteedt de rest van zijn leven aan rondkruipen met een gezwollen lichaam en verfrommelde vleugels. De vlinder is nooit in staat te vliegen.

Wat de man in zijn goedheid niet begreep was dat de krappe cocon en de worsteling die nodig was om door de opening te kruipen, de manier was om de lichaamsvloeistof van de vlinder in de vleugels te pompen zodat de vlinder klaar zou zijn te vliegen als het de vrijheid had bereikt uit de cocon.

Soms zijn worstelingen exact wat we nodig hebben in het leven. Als we onszelf toe zouden staan onder obstakesl door het leven te gaan, zouden we invalide zijn. We zouden nooit zo sterk worden als wat we kunnen zijn.

We zouden nooit vliegen.

=Leef je leven zonder angst.=

= Ga je obstakels tegemoet in de wetenschap dat je ze kunt overwinnen.=

Zaterdag heb ik de foto gemaakt die bovenaan deze column staat. De foto deed mij denken aan het verhaaltje over de vlinder. Hoeveel mensen zijn er niet die beschadigd door het leven gaan. Ze zijn wel een vlinder maar kunnen niet vliegen omdat ze door omstandigheden beschadigd zijn. Misschien ben jij wel zo iemand en denk je nu ‘ik zal nooit meer kunnen vliegen, ik heb de moeilijkheden ver weg gestopt, ben ze uit de weg gegaan’. Ja voor de vlinder was er geen uitweg meer mogelijk. Gelukkig kan jij nog wel weer leren vliegen.

Gisteren tijdens de preek moest ik denken aan de tekst die in Johannes 8: 36 staat: “Als dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult u werkelijk vrij zijn.” De Zoon, de Here Jezus, kan je vrijmaken, ook van je problemen waardoor je niet meer kunt vliegen, waardoor je niet meer bent wat je zou moeten zijn, dat je niet meer vrij bent. Als jij Hem je problemen geeft zal Hij je maken zoals je moet zijn, zal je zijn als een vlinder die kan vliegen en zijn mooie vleugels overal kan laten zien.